· 

Waarom kom ik niet tot actie?

Waarom kom je niet tot actie als je goede ideeën hebben? Het eerste antwoord op de meeste lippen is … motivatie. Dit is echter niet waar. Het is niet dat je niet gemotiveerd bent, maar je brein is niet ontwikkeld om je dingen te laten doen waar je je niet comfortabel mee voelt of die beangstigend of moeilijk lijken. Je hersenen zijn ontwikkeld om je te beschermen.

 

Om te worden wie je wil / kun zijn, zal je in alle domeinen van je leven moeilijke, onzekere en angstaanjagende dingen moeten doen. Hier ga je je nooit gemotiveerd voor voelen. Je voelt je alleen gemotiveerd om dingen te doen die makkelijk, leuk, comfortabel … aanvoelen.

 

Je hersenen zijn ontwikkeld om je te stoppen om dingen te ondernemen die je zouden kunnen schaden. Dit proces begint heel subtiel met iets dat we allemaal al ervaren hebben: AARZELEN. Het is een gewoonte dat de meeste mensen delen. Je zitten in een meeting en hebt een goed idee, en dan aarzel je een moment. Dit is een kritisch moment. Op dit ogenblik wordt er een stress signaal naar je hersenen gestuurd. De hersenen interpreteren deze aarzeling als een aanwijzing dat er een potentieel gevaar is. Daarom schiet het in actie om je te beschermen. Hiervoor hebben je hersenen veel verschillende manieren. 1 ervan is het gevaar uitvergroten. Dit is bedoeld om je weg te trekken van het potentiële gevaar. Je kan ieder probleem of klacht terugleiden naar een moment van stilte of aarzeling. Dit zijn allemaal beslissingen die je leven hebben beïnvloed. 

 

Dus: 

  • Wacht niet tot je gemotiveerd bent om in actie te komen. Je gaat dit nooit voelen voor dingen die nieuw zijn, angstaanjagend en onzeker aanvoelen. 
  • je bent altijd slechts 1 beslissing verwijderd van een nieuwe stap in je leven om te bekomen wat je wil / kan hebben. Als je je beslissingen verandert, dan verander je je leven.
We hebben allemaal momenten in het leven waar dingen niet gaan zoals we hoopten. We reageren hier allemaal anders op. Sommigen blijven er tegen aangaan, anderen verliezen moed en zelfvertrouwen. Mensen checken uit omdat ze angst voelen, overdonderd worden, luisteren naar hun gebrek aan vertrouwen. Dit maakt dat ze vele kleine beslissingen nemen die hen veel verder van hun doelen vandaan halen. Er komen momenten waarop ze zich realiseren hoe ver ze afgedwaald zijn zonder dat ze zich kunnen realiseren hoe ze daar gekomen zijn. En nog minder besef hebben hoe ze alles terug op de rails krijgen.
Het leven moet toch meer te bieden hebben dan dit? Hoe rij je dat gat dicht? Hoe vind je de kracht binnen in jezelf? Hoe ontdek je waartoe je in staat ben? Hoe los je de problemen op? Alles lijkt dan zo overweldigend. En toch rij je je vast in de kennisval: je weet wat je moet doen maar je lijkt er niet toe in staat om tot actie over te gaan. Hoe geraak je uit je hoofd en stop je met denken over wat je zou moeten doen en ga je echt tot actie over? De meeste weten wel wat ze moeten doen. Gezonder eten, meer bewegen, op tijd gaan slapen... wat het ook is. De meeste van die dingen zijn haalbaar en zelfs vrij makkelijk om te doen.
De meeste mensen slagen er niet in om uit hun hoofd te geraken en blijven denken. Het denken is het probleem. Je weet wat je moet doen. En dan aarzel en denk voel ik me nu gemotiveerd om dit te doen? Vaak gaan je slapen met heel goede intenties... morgen is een nieuwe dag en ga ik alles anders aanpakken. Morgen wordt ik een betere versie van mezelf. En dan worden je wakker en denkt... ik voel me niet als een nieuwe versie van mezelf... Motivatie is er nooit als je het nodig hebt.
Wat kan je dan wel doen?
Zo snel mogelijk reageren zodat je niet kan nadenken. Je weet wat je moet doen, dus doe het! Als je intenties en doelen hebt, helpen je hersenen je. Het creëert een checklijst en je hersenen helpen je om je doelstellingen en intenties te herinneren. Het is belangrijk om naar die wijsheid in jezelf te luisteren en naar de intentie die zich aanbiedt. Wees snel en ga onmiddellijk in actie. De meeste mensen willen een beter leven en weten wat ze moeten doen.
Het is belangrijk om van kennis naar actie over te gaan. Het antwoord zit al in je. Je hersenen zeggen je om aandacht te besteden aan je intenties en doelstellingen. 1 truc is om van 5 naar 1 te tellen en tot actie over te gaan. We hebben allemaal een beperkte en zeer korte periode waarin - als we niet tot actie overgaan - onze hersenen ons gaan wijsmaken dat het beter is om het niet te doen. De meeste mensen hebben ongeveer een 5 seconden moment waarin ze van idee naar actie kunnen gaan. Anders nemen je hersenen over en saboteren ze je acties en intenties. En zo kom je er niet toe om je gedrag ten goede te veranderen. Je hersenen behoeden je er immers voor om oncomfortabele, moeilijke en beangstigende dingen te doen. Het is jou verantwoordelijkheid om ideeën die dingen ten goede kunnen doen veranderen,  ook werkelijk te gaan implementeren. En dit in de kleinste details en momenten.
Gebruik de 5 seconden regel. Er zit veel kracht in de 5 seconden beslissing. Je hebt altijd de keuze om van een automatisch piloot naar beslissingsmaker te gaan. Als je dit begrijpt kan je veel in je leven veranderen. We weten allemaal wat we moeten doen maar niemand weet hoe hij er zich moet toe dwingen om het te doen. Waarom kan zo iets simpels werken?
De regel is een soort van metacognitie, d.w.z. dat je slimmer kan zijn dan je hersenen door doelen te bevorderen. Er zijn trucs die je kan gebruiken om de trucs die je brein met je speelt te omzeilen. Dit kan je door hogere doelen te bevorderen. Je kan jezelf managen op een bepaalde manier als het belangrijk voor je is.
De 5 seconden regel doet iets heel opmerkelijks: als je terugtelt van 5 naar 1 onderbreek je wat wetenschappers je gewoonte loops noemen. Deze worden gecodeerd als gesloten loop systemen die patronen vormen in je basale ganglia. Dat is het deel van de hersenen waar je gevoelens, je emoties, je gewoontes opgeslagen zitten. Wanneer je 5-4-3-2-1 telt onderbreek je de automatische piloot en gaat het naar je prefrontale cortex die wakker gemaakt wordt. Wanneer je bij 1 komt heb je je intentie om te snoepen, drinken, roepen, uitstelgedrag enz… onderbroken. Door achterwaarts te tellen heb je ook actie ondernomen om je prefrontale cortex wakker te maken. Dit deel van je hersenen moet wakker zijn om tot verandering te komen, om nieuwe dingen te leren. Wanneer je aan 1 komt is dit ook een trigger om een nieuw ritueel te starten. Als je de 5 seconden regel constant herhaalt, wordt je vertrouwen versterkt, wordt je moediger, ga je naar een hogere versnelling overschakelen. En omdat je je prefrontale cortex wakker gemaakt hebt ben je meer zeker om succesvol te zijn.
Het werkt niet als je van 1 naar 5 telt, want dan kan je blijven doorgaan en kost het veel minder moeite waardoor je prefrontale cortex niet echt wakker gemaakt wordt. Deze 5 seconden regel wordt heel veel gebruikt in heel veel verschillende domeinen door miljoenen mensen. Hij vereist en creëert focus. Het wordt een gewoonte die zelfvertrouwen opbouwt en moed aanwakkert. In begin gaat het vooral gewoontepatronen doorbreken. Het geeft je meer controle en leert je om de persoon te worden die niet alleen goede ideeën heeft maar ze ook weet uit te voeren.